Blog: Tips sollicitatiegesprek

  • Blog
  • /
  • Tips sollicitatiegesprek
Tips sollicitatiegesprek

Je hebt je sollicitaties de deur uit gedaan en je hoopt dat een werkgever positief antwoord en jou uitnodigd voor een sollicitatiegesprek.  Je wacht en je wacht en dan ontvang je na enkele dagen, hopelijk, een email terug waarin je wordt uitgenodigd voor een gesprek.  YESS! Van harte gefeliciteerd met de uitnodiging....... maar je bent er natuurlijk nog niet, je hebt op dat moment alleen een voet tussen de deur. 
Je hebt de test voor 50 % gehaald, het tweede gedeelte van de test start vanaf het moment dat je in gesprek treed en eigenlijk al daarvoor, namelijk bij de kennismaking, bij het schudden van de hand en bij het voorstellen van jezelf. 

Waar moet je nou allemaal op letten tijdens een sollicitatiegesprek? Wij hebben erover gebrainstormed en kwamen met deze 5 gouden tips:

Tip 1: Je handruk

Een dooie vis, hoor je weleens. Oftewel, een slappe bezwete hand. Oef, that's a no go. Maar wat denk je van het geven van een hand en iemand niet in zijn ogen aankijken? Of een stevige handrruk gecombineerd met een schouderklopje? Een all-time klassieker is de manier waarop de Amerikaanse president Donald Trump een hand schudt, namelijk eerst een hand schudden en dan de persoon naar zich toe trekken. Is het je weleens opgevallen? 
Er zijn tallozen varianties en allen communiceren ze iets anders. 

Wat zegt een handruk over je en nog belangrijker, hoe laat je een positieve indruk achter?
Alhoewel er velen studies zijn over de manier waarop je iemand een hand kan schudden, komt het vaak neer op een paar punten die tevens ook relevant zijn voor je eerste ontmoeting met je toekomstige werkgever. Kort samengevat komt het namelijk neer op:

1. In de Westerse wereld is het normaal om iemand te begroeten door iemand een hand te geven. Belangrijk is dat je een goede eerste indruk geeft, schud niet te hard en ook niet te slap maar geef gewoon simpelweg een goede stevige handdruk. Pas erop dat je elkaars complete hand schud, dus niet alleen de vingers bijvoorbeeld. 
2. Maak een op en neer waartse beweging, niet te lang maar gemiddeld zo 3 a 4 sec.
3. Kijk diegene waar je een hand aan geeft in de ogen aan, kijk niet weg. Als je wegkijkt kom je onzeker over. 

Tip : Denk erom dat de bovenstaande punten van toepassing zijn in de Westerse landen want in China en Japan zijn deze principes absoluut niet van toepassing! Je kan daar het tegenovergestelde effect bewerkstelligen. 


Tip 2: Je kleren
Dress for succes! De kleren maken de man. Of de vrouw. Het punt is alleen dat je nog al te vaak mensen ziet die niet kleden naar de functie waar ze naar solliciteren. Soms zie je mensen die helemaal strak ik pak naar een solliciatiegsprek gaan voor de functie van vakkenvuller, of mensen die solliciteren op een management functie en die zich te casual kleden. 

Een gouden tip is derhalve om je te kleden naar de functie waar je op solliciteert maar ook om het bedrijfscultuur te achterhalen. Hoe kleden huidige werknemers zich in dezelfde functie? Loopeen keer bij het bedrijf naar binnen als dat kan en kijk hoe de bedrijfscultuur is, hoe kleden mensen zich die een vergelijkbare functies uitoefenen?
Het maken van een cv is niet anders, je hebt de meeste kans van slagen als je een template selecteert die past bij de functie waar je naar solliciteert. Zorg dus voor een goede fit.


Tip 3: Je uiterlijke verzorging
Een enorme baard, het is hip, echter niet echt smakelijk als je met eten temaken hebt, bijvoorbeeld als kok. Wat als er een haartje vanuit je baard in het eten valt? Zo kan de werkgever denken. Dan zijn er namelijk ontevreden klanten en dan heb je de poppen aan het dansen.
Het is belangrijk dat je je realiseert dat ongeacht de mode van het moment of ongeacht hoe jij als persoon jezelf het liefst kleed, je toch zal moeten kijken naar de functie en naar de bedrijfscultuur van een bedrijf. Uiteraard kan je wel jezelf zijn, dat is ook erg belangrijk maar realiseer je dat je je kansen vergroot als je je weet aan te passen aan het bedrijf. 

Tip 4: Je vocabulair

Straattaal tijdens een sollicitatiegesprek is killing. Stopwoordjes zoals "weetje..." of " je weet toch..." zijn echte no go's. Het is vrij lastig deze uit je manier van spreken te elimineren, vooral als je heel erg gewend bent om gedurende de dag veel straattaal te gebruiken. Onze tip is, oefen overdag's met vrienden, familie en kennissen door alle straattaal uit je vocabulair te verwijderen, hiermee verhoog jij je kansen enorm en loop je veel minder het risico straattaal per ongeluk tijdens je gesprek eruit te vloepen. Door altijd gewoon puur ABN-Nederlands (algemeen beschaafd Nederlands) te spreken verbeter je je carrierekansen aanzienlijk.  Voor mensen die dat al doen is het verstandig om jezelf te verdiepen in de functie, is er vakjargon? Het is erg belangrijk om jezelf enigzins te verdiepen in het vakjargon zodat je je kennis kan tonen en ook verstandig kan meepraten.

Tip 5: Je gesprekstechniek

Vaak vraagt een werkgever om iets over jezelf te vertellen of om punten uit je sollicitatiebrief te onderbouwen. Om te voorkomen dat je als een enorme blaaskaak overkomt is het handig om de STARR-methodiek toe te passen.
Waar staat de STARR-methode voor? De STARR-methode staat voor:
1. Situatie : Wat speelde er? 
2. Taak : Wat waren in die  situatie je taken? 
3. Activiteiten : Wat heb je concreet aan activiteiten verricht of wat heb je concreert gezegd en gedaan?
4. Resultaat : Wat was het resultaat?
5. Refelectie : Wat heb je ervan geleerd?

Bijvoorbeeld wanneer er wordt gevraagd wat je tijdens je internationale stage in Afrika allemaal hebt geleerd, kan je de STARR methode uitermate goed inzetten. Namelijk als volgt:
"Als student heb ik meegedaan aan een project waarbij we in Afrika arme kinderen hielpen met het indienen van vaccinaties. Ik had als taak om de artsen te assisteren, waarbij ik niet de vaccinaties indiende maar wel uit een doos de juiste injecties per specifiek geval selecteerde en aan de art aangaf. Het resultaat was dat we een goed team vormden en effectief tientallen kindjes per dag vaccineerden. Dit resulteerde in een enorme toegevoegde waarde voor de gezondheid van de mensen van die Afrikaanse stam. Wat ik ervan heb geleerd is dat teamwork erg belangrijk is". 

Bij het toepassen van de STARR-methode hebben we nog wel een paar tips:
- Bluf niet, vertel altijd de waarheid. 
- Houd je verhaal kort en krachtig, beantwoord de vragen die gesteld worden, gebruik daarvoor bijvoorbeeld de STARR methode maar kwekkel niet eeuwig door. Wees niet bang dat er stiltes vallen, probeer deze niet onnodig op te vullen door verder te kletsen. 

Wij hopen dat je hier wat mee kunt en wensen je heel veel succes met eventuele sollicitatiegesprekken.