Blog: Gouden tips voor het maken van een cv

  • Blog
  • /
  • Gouden tips voor het maken van een cv
Gouden tips voor het maken van een cv

Iedereen kan een cv maken. Het zijn simpelweg maximaal 2 A4'tjes met informatie over jezelf. De vraag is echter of jouw cv daadwerkelijk actie triggert van bedrijven. Je bent immers niet de enige kandidaat. Afhankelijk van de functie waar je naar hebt gesolliciteerd zijn er soms tientallen of in enkele gevallen zelfs honderden sollicitaties. Allen voor dezelfde vacature! Door de komst van het internet ben je vaak in concurrentie, niet alleen met kandidaten uit Nederland, maar ook met kandidaten vanuit over de hele wereld. Vooral bij de betere bedrijven en functies, denk hierbij aan accountancy kantoren, banken en grote tech-giganten zoals Google, Amazon, Facebook en Microsoft. Dit heeft ervoor gezorgd dat de afgelopen jaren de recruiters enorme aantallen cv's te verwerken hebben gekregen.

Binnen bedrijven zijn de HR professionals vaak degenen die een selectie maken van de binnengekomen sollicitaties en je hebt maar heel weinig tijd om een indruk te maken met jouw cv. In enkele seconden vlieg je van de stapel 'potentie' naar de stapel 'afwijzen'.
Binnen het MKB zijn het overigens vaak de ondernemers die zelf de cv's beoordelen, vaak met dezelfde criteria als de HR professionals alleen beoordelen zij de kandidaten iets meer op gevoel.
Het staat buiten kuif dat je tegenwoordig een goede eerste indruk moet maken en bij het solliciteren zijn je cv en sollicitatiebrief de documenten waar je dus de nodige aandacht aan moet besteden.

Wat kan jij eraan doen om je kansen op selectie te vergroten? Wij hebben de beste tips en tricks voor je uitgezocht en kort hieronder beschreven. Wij hopen dat je er wat mee kunt.

Tips en tricks cv maken:

1. Een prachtige cv heeft geen effect als je naar een functie solliciteert waarbij je minimaal HBO+ niveau moet aantonen en jij dat niet kan. Zorg er derhalve voor dat de functie past bij je huidige ervaring, diploma's en vaardigheden. Je kan jezelf best iets stretchen maar een werkgever prikt er zo doorheen als je een lichtgewicht bent voor de functie. 

2. Zorg voor een cv die opvalt. Zo'n dergelijke cv springt er simpelweg ineens uit als een recruiter een hele stapel cv's op zijn bureau heeft en het overgrote meerendeel van de cv's door de sollicitaten zelf in elkaar zijn geflanst. Je toont aan dat je extra moeite hebt gestopt in jouw presentatie en dat je gemotiveerd bent. Daanaast hoort je cv 'scanbaar' te zijn.

Stel je eens voor dat je een dubbelganger hebt. Iemand met exact dezelfde opleiding, ervaring en competenties als jij. Jullie solliciteren beiden naar dezelfde functie. Jouw dubbelganger flanst echter zelf in een paar minuten een cv in elkaar en jij neemt de moeite, investeert een paar euro en je maakt een prachtige cv. Wie denk je dat de werkgever uitkiest als hij maar 1 poging heeft voor een sollicitatiegesprek? Het antwoord spreekt voor zich. Natuurlijk is het in het echt een stukje anders, doorgaans hebben recruiters meerdere sollicitatiegesprekken maar ze hebben niet oneindig veel tijd. Ze selecteren uit de berg cv's de meest belovenden. Dit kunnen er bijvoorbeeld 5 zijn op de 30 ontvangen cv's!
Een cv is een investering in je toekomst. Naarmate je werkervaring toeneemt zal je merken dat je ook sneller wordt aangenomen voor andere functies. Die paar euro voor een cv heb je er zo uit. Mocht je nog een ouderwetse cv hebben dan kan je hier starten met het maken van een mooie nieuwe en 'scanbare' cv. 

3. Zorg voor een cv en een sollicitatiebrief zonder spelfouten.  Laat desnoods een vriend, vriendin of familielid je cv en je sollicitatiebrief dubbel checken.

4. Maak een ander email adres als die van jouw nog afstamt uit de MSN tijd. Denk hierbij aan email adressen zoals bijvoorbeeld (naam)+dushixxx of sharonwithlovemydarling@....etc etc. Dit zijn grote afknappers en werkgevers zien dat meteen. Bij Easy cv solliciteren mensen ook met enige regelmaat en zelfs wij krijgen zulke cv's onder de ogen.

Maak een nieuw en professionele emailadres aan. Kies hierbij gewoon voor je voor en achternaam, als deze nog beschikbaar is of anders iets vergelijkbaars. 

 5. Zorg voor een cv van max 2 pagina's. Recruiters beoordelen je cv in een paar seconden. Zij hebben heel weinig tijd om jouw cv door te spitten, ze scannen het vaak heel snel. Bij max twee pagina's zit je safe.

6. Zorg voor relevante informatie. Heb je 20 werkgevers gehad in verschillende branches?  Beschrijf dan alleen je relevante werkervaring.

Wij hopen dat je er wat mee kan! Heel erg veel succes met het maken van je cv.