Blog: Hoe beoordelen werkgevers een cv?

  • Blog
  • /
  • Hoe beoordelen werkgevers een cv?
Hoe beoordelen werkgevers een cv?

Zou het niet geweldig zijn als je precies weet wat de beoordelingscriteria zijn van recruiters? Met deze informatie zou je je kansen op een baan aanzienlijk vergroten! In dit artikel hopen wij je van die informatie te voorzien, zodat jij een stapje voor bent op de rest!

Er is een dergelijk onderzoek gedaan door consulent 'The ladders'. Zij hebben onderzoek gedaan naar hoe recruiters een cv beoordelen. Gedurende 10 weken hebben zij 30 recruiters geobserveerd tijdens hun werkzaamheden. Middels een techniek, genaamd "eye tracking" concludeerden zij dat recruiters gemiddels 6 seconden besteden aan een cv! Je hebt dus heel weinig tijd om een goede indruk achter te laten. Binnen enkele seconden besluiten recruiters dus of jouw cv voldoet aan het kandidatenprofiel of niet. Binnen die 6 seconden wordt het meerendeel van de tijd besteed, zeg 80 % aan de volgende punten:

1. De naam van de sollicitant
2. De opleidingen
3. De huidige functie / werkgever
4. Start en einddatum werkervaring
5. Spelling, zinsopbouw en layout


De overige 20% van de 6 seconden (we hebben het dus over iets meer dan 1 seconden) wordt besteed aan keywords die triggeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het woordje "winst en targets" bij salesprofessionals of "PHYTON" voor webdevelopers. 

Op basis van dit onderzoek kan worden geconcludeerd dat jij je kansen aanzienlijk vergroot als je een cv hebt die makkelijk leesbaar is, er netjes uitziet en dat je voldoet aan het kandidatenprofiel.  Een recruiter moet heel makkelijk jouw cv kunnen scannen binnen een aantal seconden. Derhalve dient je cv 'scanbaar' te zijn.

Hoe houd je je cv scanbaar en professioneel?

1. Vermijd cv's die langer zijn dan twee pagina's. Dit bespaart tijd voor de recruiters.
2. Vermijd lange zinnen om je werkervaring en of opleidingen te beschrijven. Houd het kort en bondig.
3. Onder de koppen : vaardigheden, talen, hobby's en interesses is het verstandig bepaalde trigger keywords te vermelden. Denk hierbij aan de woorden : winst, teamwork, prestatie, Phyton, PHP, drive en discipline. Uiteraard zijn er nog veel meer  trigger keywords te bedenken.
4. Vermijd onprofessionele email adressen. 

Door het toepassen van de bovengenoemde punten maak je je cv makkelijk 'scanbaar' en een stuk professioneler waardoor je je kansen op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek aanzienlijk vergroot! 

Succes met eventuele sollicitaties!